Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğinde yerli üretiminin artırılması amacıyla ağaçlandırma, hayvancılık ile tıbbi, aromatik ve süs bitkilerinin yetiştirilmesine ilişkin üç projeyle 64 ilde 41,7 milyon metrekare Hazine arazisi uygun koşullarla vatandaşlara kiraya verilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan bilgiye göre, Bakanlıkça, Türkiye'deki orman alanlarını çoğaltmak, toprak, su ve bitki arasında bozulan dengeyi kurarak erozyonu önlemek ve insanların daha yeşil, temiz ve güzel bir ortam içinde yaşamalarını sağlamak amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine taşınmazlarının ağaçlandırma amaçlı kiralanmasına ilişkin uzun yıllardır teşvik veriliyor.
Bu kapsamda ceviz, badem, antep fıstığı, zeytin başta olmak üzere kavak, kızılağaç, okaliptüs, fıstıkçamı, kızılçam, sedir, göknar, ladin, akasya gibi türlerin yetiştirilmesi amacıyla Hazine taşınmazları üzerinde kiralama bedeli dönüm başına yıllık 6 lira 75 kuruş'a 10 yıla kadar ağaçlandırma izni veriliyor.
İki bakanlığın ortaklaşa yürüttüğü projelerle ilaç ve kozmetik sektöründe kullanılan tıbbi, aromatik bitkiler ve süs bitkileri ile hayvancılık alanında Hazine taşınmazları üzerinde üretim yapmak isteyen vatandaşlara yeni fırsatlar da sunuluyor.
Bu kapsamda mevcut ağaçlandırma uygulamasına ilave olarak, ilaç ve kozmetik sektöründe yoğun olarak kullanılan ve lavanta, gül, adaçayı, kekik, çörekotu başta olmak üzere 131 çeşit tıbbi ve aromatik bitki ile süs bitkilerinin yerli üretiminin artırılması amacıyla Hazine taşınmazları uygun koşullarla kiraya verilecek.
BİTKİLER İÇİN 12,7 MİLYON METREKARE ALAN KİRAYA VERİLECEK
Hazine taşınmazları bu düzenleme ile çok yıllık bitkiler için 10 yıl, tek yıllık bitkiler için ise 5 yıla kadar kiraya verilebilecek.
Ayrıca hem ağaçlandırma hem de tıbbi, aromatik ve süs bitkileri yetiştirilmesi projeleri kapsamında ilk etapta, başta ceviz, badem, antep fıstığı, zeytin olmak üzere ağaçlandırma amaçlı kiralama için 31 ilde 7,7 milyon metrekare, lavanta, gül, adaçayı, kekik, çörek otu başta olmak üzere tıbbi, aromatik ve süs bitkisi için 19 ilde 5 milyon metrekare olmak üzere ilk etapta 12,7 milyon metrekare alan kiralanacak.
HAYVANCILIK İÇİN 29 MİLYON METREKARE ALAN KİRAYA VERİLECEK
Öte yandan tarımsal faaliyetlerin desteklenmesinde Hazine taşınmazları üzerinde hayvancılık faaliyetlerinin yapılmasına imkan sağlanmasına ilişkin çalışmalar da sürüyor.
Hayvancılık bakımından iklim çeşitliliği ve geniş meraları ile önemli bir potansiyele sahip olan Türkiye'de organize hayvancılık yoluyla yerli üretimin artırılması için de Hazine taşınmazları vatandaşların kullanımına sunulacak.
FAZLA BAŞVURU OLMASI HALİNDE KİRACILAR PUANLAMAYLA BELİRLENECEK
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, hazine taşınmazlarına ilişkin kiralamaların nasıl yapılacağına ilişkin detayları paylaştı.
Tıbbi ve aromatik bitki ile süs bitkileri yetiştirilmesine ilişkin düzenlemeyi değerlendiren Kurum, "Bu düzenleme ile çiftçilere sağlanan en büyük kolaylık, Hazine taşınmazlarının çok uygun bir bedelle, rayiç bedelin binde biri üzerinden kiraya verilmesidir. Örneğin değeri 100 bin lira olan bir tarlayı yıllık 100 lira üzerinden kiralıyoruz." ifadelerini kullandı.
Kiracıların nasıl belirleneceğine ilişkin de bilgi veren Kurum, şöyle devam etti:
"Tıbbi ve aromatik bitki ile süs bitkileri yetiştirilmek üzere belirlenecek taşınmazlar ilan edilecek olup, aynı taşınmaz için birden fazla başvuru olması halinde kiralama başvurusunda bulunanlar arasında seçim yapılırken belli kriterler üzerinden puanlama yapacağız ve en yüksek puanı alan hak sahibi ile sözleşme imzalayacağız. Bu puanlama sisteminde örneğin kadın girişimci veya 18-40 yaş arası genç çiftçiler, ziraat mühendisi ya da teknisyenleri, taşınmazın bulunduğu yerde ikamet eden ya da kayıtlı olanlar, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı tıbbı aromatik/süs bitkisi yetiştiricileri, tarımsal amaçlı birlik kooperatif gibi üretici örgütleri artı puan alarak kiralamada öncelik hakkına sahip olabilecek."
HAYVANCILIKTA İLK 3 YIL YÜZDE 70 İNDİRİM
Bakan Kurum, Hazine taşınmazları üzerinde hayvancılık faaliyetlerinin yapılmasına imkan sağlayan düzenlemeye ilişkin de Hazine taşınmazlarının "irtifak hakkı tesisi" olarak adlandırılan "uzun süreli kiralama" yöntemi ile vatandaşların kullanımına bırakılacağını dile getirdi.
Kurum, "Bu yöntemle, Hazine taşınmazları üzerinde hayvancılık yatırımı yapmak isteyen vatandaşlarımıza 30 yıla kadar arazi desteği sağlıyoruz. Vatandaşlarımız, Hazine taşınmazlarının rayiç bedelinin yüzde 1'i üzerinden hesaplanacak yıllık bedel karşılığında bu destekten yararlanabilecek. Ayrıca, yatırımın ilk dönemindeki harcamaları dikkate alarak ilk 3 yıl için bu bedelden yüzde 70 oranında indirim de sağlıyoruz." bilgisini verdi.
Tesisin işletilmesi sonucunda elde edilecek toplam yıllık hasılattan "yüzde 1" oranında alınan payın, bu uygulamada "binde bir" olarak alınacağını da vurgulayan Kurum, "Hayvancılık için Tarım ve Orman Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen proje kapsamında 53 ilimizde, 29 milyon metrekare Hazine taşınmazı belirlenmiş olup vatandaşlarımıza sunulacak." dedi.
Kurum, yürütülen üç proje ile toplam kullanılacak hazine taşınmazı sayılarını da şöyle açıkladı:
"Böylece bu üç proje için Türkiye genelinde toplam 64 ilimizde 41,7 milyon metrekare taşınmaz vatandaşlarımıza sunulmuş olacak. Yine bu 3 proje için Tarım ve Orman Bakanlığı ile koordineli olarak yürütülecek taşınmaz belirleme çalışmalarıyla üçer aylık periyotlarla yeni alanlar da belirleyerek, vatandaşlarımıza sunacağız. Bu taşınmazları ise Milli Emlak Genel Müdürlüğü internet sayfasında, ilgili belediye, ticaret, sanayi ve ziraat odalarında ve taşınmazın bulunduğu mahalle/köyde ilan ederek duyuracağız."
BAŞVURULAR NEREYE YAPILACAK?
Bu uygulamalardan yararlanmak isteyen vatandaşlar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri bünyesindeki Milli Emlak Daire Başkanlıkları/Müdürlükleri ve ilçelerde Milli Emlak Şeflikleri ile Milli Emlak Genel Müdürlüğünün web sitesi "www.milliemlak.gov.tr" üzerinden de yayınlanan taşınmazlara elektronik olarak da başvurabilecek.
Öte yandan bu projelerin etkin olarak uygulanmasını sağlanması amacıyla vatandaşların kiraladıkları taşınmaz üzerinde gerçekleştirmeyi taahhüt ettikleri proje ve faaliyetler ise Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından takip edilecek.