Erzincan Belediyesine ait Katı Atık Depolama Alanında barınan kuş popülasyonu ile DHMİ ‘ne ait Erzincan Hava Limanı İşletmesi arasındaki mesafe neticesi uçakların kalkış ve inişlerinde olası can ve mal güvenliği riskleri nedeni Katı Atık Depolama Alanının Havalimanı merkez olmak üzere 13 km mesafe çevresinin dışında yeni bir alana taşınması amacıyla kurulan Katı Atık Bertaraf Tesisi Yer Seçimi Komisyonu ilk toplantısını 22.03.2016 tarihinde Erzincan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda yapmıştır.
Toplantı; İl Müdür Yardımcısı V. Sn. Selçuk AYDIN tarafından açılış konuşması ile açılmış, Erzincan Belediye Başkanlığından Temizlik İşleri Müdürü Sn. Bahattin KALKAN ve ekibi tarafından Erzincan Havalimanının 13 Km ‘lik yarıçapı dışında şehir merkezinin kuzey, güney ve doğu istikametlerinde alan araştırmalarına dair çalışmalara başlandığını belirtmiştir.
Yapılan toplantıda yer seçimi yapılan ve ileride kurulması planlanan tesis için Erzincan İlinin en az 50 (elli) senelik ihtiyacına hitap edecek bir alanın tercih edilmesi, bu alan üzerinde kurulacak tesisin de geri dönüşümle ilgili son teknolojik gelişmeleri bünyesinde barındırması, aktarma istasyonları ile entegre olabilecek şekilde ve kolay ulaşılabilir, ayrıca kurulduğu alanın civarında ciddi istihdam kaynağı oluşturacak kapasite ve özende bir alan çalışması yapılacağı Erzincan Belediyesi yetkilileri tarafından vurgulanmıştır.
Bilindiği üzere 26.03.2010 tarih ve 27533 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik uyarınca düzenli depolama tesis sınırlarının yerleşim birimlerine uzaklığı I. sınıf düzenli depolama tesisleri için en az bir kilometre, II. sınıf ve III. sınıf düzenli depolama tesisleri için ise en az iki yüz elli metre olması ve sahada akaryakıt, gaz ve içme-kullanma suyu naklinde kullanılan boru hatları, yüksek gerilim hatlarının bulunmaması gerekmektedir.
Yapılacak düzenli depolama tesisinin yer seçimi çalışmalarında; (a) Düzenli depolama tesisinin hava ulaşım güvenliğini etkileyip etkilemediği, (b) Orman alanları, ağaçlandırma alanları, yaban hayatı ve bitki örtüsünün korunması gibi özel amaçlarla koruma altına alınmış alanlara uzaklığı, (c) Bölgede bulunan yeraltı ve yüzeysel su kaynakları ve koruma havzalarının durumu, yeraltı su seviyesi ve yeraltı suyu akış yönleri, (ç) Sahanın topografik, jeolojik, jeomorfolojik, jeoteknik ve hidrojeolojik durumu, (d) Taşkın, heyelan, çığ, erozyon ve yüksek deprem riski, (e) Hâkim rüzgâr yönü ve yağış durumu, (f) Doğal veya kültürel miras durumunun dikkate alınması gerekmektedir.