MYK (Mesleki Yeterlilik Kurulu) tarafından; aralarında yapı sektöründe hayati öneme haiz mesleklerinde bulunduğu 48 meslek için, Belge Zorunluluğu getirilmiştir. İnşaat sektörünü ilgilendiren 19 adet meslek için 26.05.2017 tarihinden itibaren belgesiz usta çalıştırılamayacağı hüküm altına alınmıştır.
Bu konuda, mesleki yetkinliği olan belgeli eleman darboğazı ile karşılaşılmaması, yapı sektöründe çalışan meslek erbaplarının, meslek niteliklerinin ve ürün kalitesinin artırılması, eğitilerek bilinçlendirilmesi ve mesleki yeterlilik belgesi alabilmelerine yardımcı olunması için Çevre ve Şehircilik Bankalığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında 13.04.2016 tarihinde Yapı Sektöründe Çalışan Meslek Erbaplarının Mesleki Niteliklerinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü imzalanmıştır.
Bu meslekler, ahşap kalıpçı, alçı levha uygulayıcısı, alçı sıva uygulayıcısı, betonarme demircisi, betoncu, duvarcı, Endüstriyel boru montajcısı, Isı yalıtımcısı, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, panel kalıpçı, seramik karo kaplamacısı, , sıvacı, , tünel kalıpçısı,
26.05.2017 tarihinden itibaren ustalık belgesi olmayan kişilerin çalıştırılamayacağı, bu konuda iş müfettişlerince yapılacak denetimlerde Mesleki Yeterlilik Belgesine Sahip olmayan kişilerin çalıştığının tespit edilmesi halinde işveren veya işveren vekillerine idari para cezası verilecektir.
.
Bu protokol kapsamında ustalara eğitim verilmesi planlanarak eğitim sonucunda Mesleki Yeterlilik Sınavlarına katılarak başarılı olmaları planlanmıştır.
Eğitim süresince kursiyerlerin iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primleri ve Mesleki Yeterlilik Kurumu sınavına girip başarılı olanların, sınav ücreti İŞKUR tarafından İşsizlik Fonundan kursiyerlere iade edilecektir. Bu teşvikten bir meslek grubu için ve 3 sınav hakkından yararlanılabilmektedir.
Ulusal yeterlilik sistemi orta ve uzun vadede işsizliğin azalması, istihdamın gelişmesi, verimlilik ve rekabet gücünün artmasıyla ülke ekonomisinin güçlenmesine katkı sağlar. Nitelikli ve belgeli işgücü istihdamının artması daha kaliteli ürün ve hizmet sunumunu yaygınlaştırarak yaşam standartlarımızın yükselmesini de destekler.
|
Müdürlüğümüze şu ana kadar 765 kişi müracaat etmiş olup aşağıdaki branşlarda Mesleki Yeterlilik Belgesini başarı ile almıştır.
Müracaat Sayısı Kurs Bitirme Belgesi Alan
Ahşap Kalıpçı : 181 59
Sıvacı : 71 29
Betonarme demirci : 87 34
Isı yalıtımcı : 113 53
Seramik karo kaplamacısı : 89 43
Duvarcı : 60 4
İnşat boyacısı : 41 11
Alçı sıva uygulayıcısı : 77 20
Alçı levha uygulayıcısı : 14
Tünel Kalıpcı : 22
NOT: Mesleki Yeterlilik Kurs Müracaatları devam etmektedir.
Gökhan AYDEMİR
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü