3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı imar kanununun geçici 16. maddesi uyarınca vatandaşlarımızın devletle ihtilaflı durumunu ortadan kaldırmak, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırma amacıyla Bakanlığımızca yürütülen imar barışı çalışmaları kapsamında İmar Barışı başvuruları 08.06.2018 tarihi itibari ile e-devlet sistemi üzerinden başlamış ve başvurular devam etmektedir. Aralık ayı itibariyle başvurusu sayısı 12.446 adet olup, toplamda 9.368.000,00 TL’ye ulaşmıştır. Müdürlüğümüz personellerince vatandaşlarımıza her türlü bilgi ve destek sağlanmakta, e-devlet üzerinden Yapı Kayıt Belgelerinin çıkartılması için gerekli hizmetler yapılmaktadır.
Ayrıca Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul Ve Esaslar belirtilen Madde 4 “Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabilir. Müracaatın e-Devlet üzerinden yapılması durumunda, Yapı Kayıt Belgesi formunun eksiksiz olarak doldurulmasından ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılmasından sonra, Yapı Kayıt Sistemi tarafından oluşturulan Yapı Kayıt Belgesi talepte bulunan yapı sahibince e-Devlet üzerinden alınır.” hükümleri doğrultusunda ağağıda listelenen bilgi ve belgelerle şahsen e-devlet üzerinden başvuru yapılabilineceği gibi müdürlüğümüz bünyesinde kurulan imar barışı masasına da gerekli bilgi ve belgelerle başvuru yapılıp yapı kayıt belgesi oluşturulabilir.
Yapı kayıt belgesini e-devlet üzerinden şahsen oluşturmak isteyen vatandaşlarımız http://imarbarisi.csb.gov.tr/ linkinde bulunan yardım videolarından gerekli işlemlerin nasıl yapılacağını öğrenebileceklerdir.
E-Devlet Kapısı Üzerinden Yapılacak Müracaatta Gereken Bilgiler
1) E-devlet şifresi
2) Geçerli bir cep telefonu numarası
3) Geçerli bir e-posta adresi
4) Beyan edilecek yapının adresi
5) Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri
6) Toplam inşaat alanı; konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (m2)
7) Yapıdaki konut ve işyeri sayısı
8) Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m2) (İlgili belediyesinden alınabilecektir.)
9) Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m2)
10) Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek)
11) İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi
12) Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. (Fotoğrafların dosya formatı .jpg, .jpeg veya .png olmalıdır.)
Kamuoyunun bilgisine arz olunur.
Gökhan AYDEMİR
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü