Erzincan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İmar ve Planlama Şube Müdürlüğü olarak; 3621 Sayılı Kıyı Kanunu Kapsamında, DSİ Tarafından Maksimum Su Kotu Tespit Edilen Bütün Tabii Ve Suni Göller İle Kanunda Belirtilen Nehir Ve Akarsularda Kıyı Kenar Çizgisi Tespit Çalışmaları Devam Etmektedir.
Ülkemizin deniz, tabii ve suni göl ve akarsu kıyıları ile bu yerlerin etkisinde olan ve devamı niteliğinde bulunan sahil şeritlerinin doğal ve kültürel özelliklerini gözeterek koruma ve toplum yararlanmasına açık, kamu yararına kullanma esaslarını tespit etmek amacıyla 3621 Sayılı Kıyı Kanunu yürürlüğe girmiştir. Kıyı alanlarının planlanmasında koruma-kullanma dengesinin, sürdürülebilir kalkınmanın ve kamu yararının sağlanması temel prensiptir.
Kıyı Kenar Çizgisi: Deniz, tabii ve suni göl ve akarsuların, alçak basık kıyı özelliği gösteren kesimlerinde kıyı çizgisinden sonra kara yönünde su hareketlerinin oluşturduğu kumsal ve kıyı kumullarından oluşan kumluk, çakıllık, kayalık, taşlık, sazlık, bataklık ve benzeri alanların doğal sınırı, dar-yüksek kıyı özelliği gösteren yerlerde ise şev ya da falezin üst sınırıdır.
İlgilisinin talebi halinde onaylı güncel halihazır haritaların Müdürlüğümüze tesliminden itibaren 3 ay içinde Kıyı Kenar Çizgisi Tespiti gerçekleşir. Müdürlüğümüz bünyesinde oluşturulan komisyon tarafından hazırlanan halihazır haritalar incelenerek kıyı kenar çizgisi tespiti yapılır. Tespit sonrasında hazırlanan teknik dosya Bakanlığın onayına sunulur. Bakanlık Onayı alındıktan sonra ilgili pafta 1 ay süre ile Valilikçe (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) belirlenen yerlerde askıya çıkar, itirazlar varsa Müdürlüğümüze yapılır ve Bakanlığımızca değerlendirilir. İtirazların Bakanlıkça değerlendirilmesine göre; İtirazların uygun görülmemesi durumunda, itirazlar reddedilerek plan kesinleştirilir. Uygun görülen itirazlar olması durumunda gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra düzeltilen plan tekrar ilan işlemlerinin tamamlanması için ilgili Valiliğine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) ve ayrıca ilgili kurum ve kuruluşlara dağıtılır. İtiraz değerlendirme ve ilan işlemleri tamamlanan plan kesinleşir. Planların kesinleştiği Bakanlıkça ilgili kurum ve kuruluşlara yazılı olarak bildirilir.
İlimizde yapılan kıyı kenar çizgisi tespit çalışmaları;
· Kemaliye İlçesinde bulunan Fırat nehrinde 5 paftada
· Refahiye İlçesi Kayı Köyünde bulunan tabii gölde 3 paftada
· Tercan İlçesinde bulunan Tercan Baraj Gölünde 11 paftada Kıyı kenar Çizgisi Tespit Çalışmaları tamamlanmıştır.
· İliç İlçesi Bağıştaş-1 Baraj Gölünde 1 paftada çalışmalar tamamlanmış olup, askı sürecindedir.
· Tercan İlçesinde bulunan Tercan Baraj Gölünde 7 paftada çalışmalar tamamlanmış olup, onay için Bakanlığımıza gönderilmiştir.
Kıyı İçeren Alanlarda,
·Duvar, çift, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engel oluşturmak,
·İzinsiz veya izin şartlarına aykırı olarak kum, çakıl, vs. almak,
·Moloz, toprak, cüruf, çöp gibi atık ve artık dökmek,
·Kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapmak, kum, çakıl, vs. almak,
·Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapmak, Kanuna aykırı olarak doldurma ve kurutma yolu ile arazi kazanmak