Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca yayınlanan 2012 yılı Hava Kalitesi Bültenine göre Erzincan İlimizin, Hava Kalitesi, kirlilik potansiyeli düşük 21 il arasındadır. İlimizin hava kalitesini artırmak ve kış mevsimi nedeniyle ısınma kaynaklı olarak kullanılan kömürlerin ve ayrıca motorlu taşıtların egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğini azaltmak ve vatandaşlarımızın bu konuda üzerlerine düşen sorumluluğu hatırlatmak, hava kirliliğinden kaynaklı birçok hastalıkların önlenmesine yönelik olarak Valiliğimizce (Erzincan Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü) çalışmalar ve denetimler artırılarak devam edecektir.
Hava Kirliliği II. Derecede Kirli İller arasında bulunan İlimizde, Kirlilik potansiyeli düşük 21 İl arasında bulunmamıza rağmen, kritik meteorolojik şartların (inversiyon, düşük rüzgar hızı vb.) oluştuğu durumlarda bölgesel bazda oluşabilen hava kirliliği sorununun önlenmesi ve İlimizin hava kalitesinin artırılması için çalışmalarımız, denetimlerimiz artırılacaktır. Yapılacak denetimler esnasında satışı yasak olan “kaçak-belgesiz kömürler” toplattırılacak ve yed-i emine teslim edilerek gerekli yasal işlemler yapılacaktır. İl Müdürlüğümüzce verilen “Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesi” olmayan kişiler haricinde kömür satılması yasaktır. Ve bu yerlerde de satışa uygunluk belgesi olamayan kömürler satılamaz. Apartman, site, öğrenci yurtları, iş merkezleri vb. yerlerin yönetimlerinin ve vatandaşlarımızın ısınmada kullandıkları kömürlerin uygunluk belgelerinin olup olmadığını kontrol etmeleri, kaynağı belirsiz kömürleri kesinlikle kullanmamaları gerekmektedir. Kalorifer dairelerinde; Kalorifer yakma talimatı gözle görülür bir yere asılmalı kaloriferler dış ortam sıcaklığına göre yakılmalıdır. Kaloriferlerin ateşçi “ehliyet belgesi” ne sahip kişilerce yakılması gerekmektedir.
Hava kirliliği ile mücadelede katı yakıtların denetimi önemli olduğundan, İlimizde Belediye sınırları içerisinde 2006 yılından beri “Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü” hususunda denetim ve idari yaptırım yetkisini alan Erzincan Belediyesi’yle birlikte İl Müdürlüğümüz ve Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle kurulan “Hava Kirliliği Denetim Ekibi” özellikle kış ayları olmak üzere tüm yıl boyunca, kalorifer kazanlarını, merkezi yakma sistemlerini, kömür satış yerlerini vb. denetlenmesi, şüphelenilen kömürlerden usulüne uygun bir biçimde numune alınarak yetkili laboratuvarlara gönderilerek analiz ettirilmesi işlemlerini sürdürmektedir.
Ayrıca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz teknik elemanlarımızca trafikte seyreden araçların “Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği” gereğince, süresi içerisinde bakım ve ölçüm yaptırma yükümlülüğüne uyup uymadıklarının denetimleri gerçekleştirilmektedir. Çevre Kanununun Ek 4 üncü maddesi uyarınca, motorlu kara taşıt sahibi, taşıtının egzoz gazı emisyon ölçümlerini 6 ncı maddede belirtilen periyotlarda yaptırmak ve taşıtının egzoz gazı emisyonlarının 7 nci maddede belirtilen sınır değerlere uygun olmasını sağlamakla yükümlüdür.
Isınma kaynaklı hava kirliliğine neden olanlara 2872 sayılı Çevre Kanunun 20.maddesinin (C) bendi gereği her bağımsız bölüm için 504,00 TL (Apartmanlarda daire sayısı X 504,00 TL) idari para cezası uygulanacaktır.
Egzoz Emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine 842 TL, yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine 1.689 TL idarî para cezası verilir.
Vatandaşlarımızın bu konularda sıkıntı yaşamamaları için gerekli tedbirleri almaları, doğalgaza geçme olasılığı bulunan apartman ve işyerlerinin, doğalgaza geçiş işlemlerini hızlandırmaları ve tamamlamaları, Motorlu taşıt sahiplerinin de egzoz emisyon kontrollerini zamanında yaptırmaları önem arz etmektedir. Hava Kirliliğinin önlenmesinde kamu kurum ve kuruluşları ile tüm vatandaşlarımıza önemli sorumluluklar düşmektedir. İl Müdürlüğümüzce halkımızı Hava Kirliliği konusunda bilgilendirme yönünde eğitici programlar kapsamında; doğru katı yakıt yakımı ile ilgili broşür ve posterlerin dağıtılması çalışmalarımız devam ettirilmektedir.
İnsan sağlığı ve çevrenin korunabilmesini teminen ülkemizde hava kalitesi sınır değerleri her yıl azalmakta; dolayısıyla mevcut hava kalitesinin iyileştirilmesi için atılması gerekli adımların önemi her geçen yıl daha da artmaktadır.
Ülkemizde hava kalitesini izlemek amacıyla istasyon sayısı Bakanlığımızca artırılmaktadır, bölgesel temiz hava merkezlerinin kurulması çalışmalarına da hız verilerek, "2007 yılında 112 olan istasyon sayısı, 2013 yılı itibari ile 165'ye çıkarılmış. 2013 yılı sonuna kadar bu sayının 190 olarak gerçekleşmesi hedeflenmiştir. 2017 yılına kadar ise istasyon sayısı en az 330 olarak, en ücra ilçelere kadar hava kalitesi ölçüm istasyonları kurulması hedeflenmektedir. Ayrıca Bakanlığımız 2015 sonuna kadar ülke genelinde toplam 8 adet bölgesel temiz hava merkezini kuracaktır.
İlimizde Bakanlığımıza ait Hava kalitesi ölçüm istasyonu ile anlık online ölçümler yapılmakta olup, Ülkemiz genelinde tüm illerin hava kalitesi Bakanlığımızca takip edilmektedir. Bakanlığımızca kurulmuş olan Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağından Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu sonuçlarına http://www.havaizleme.gov.tr/ internet adresinden erişilmektedir.