Erzincan Valiliği
Erzincan Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Erzincan Valiliği
Erzincan Valiliği

HAVA KİRLİLİĞİ İLE MÜCADELE BASIN BÜLTENİ

07 Kasım 2014
HAVA KİRLİLİĞİ İLE MÜCADELE BASIN BÜLTENİ

 

7296_13_46_40BASIN BÜLTENİ
07/11/2014
HAVA KİRLİLİĞİ İLE MÜCADELE
SOBA VE KALORİFERLERİMİZE YAKARKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
 
 Kış mevsimi nedeniyle ısınma kaynaklı olarak kullanılan kömürlerin neden olduğu hava kirliliğini azaltmak, kazaların, hava kirliliğinin, soba zehirlenmelerinin önlenmesine yönelik olarak Valiliğimiz (Erzincan Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü) ve Erzincan Belediyesi bünyesinde çalışmalar ve denetimler devam edecektir.
Ülkemizde Hava Kirliliği Sınıflamasına göre İllerin hava kalitesi I. Ve II. Derece iller olarak sınıflandırılmıştır. Hava Kirliliği az olan II. Derecede Kirli İller arasında bulunmaktadır. Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliğine göre kükürtdioksit ve partiküler madde (PM) için uygulanan sınır değerler İlimizde aşılmamaktadır. Kentlerde hava kirliliğine neden olan faktörler; kirleticilerin varlığı (yakıt kalitesi, endüstriyel gelişmişlik, nüfus, nüfus yoğunluğu vb.), topoğrafya ve coğrafik koşullar ile meteorolojik şartlardır (enverziyon, karışma yüksekliği, sıcaklık, rüzgar, nem, vb.). Meteorolojik koşulların en önemlisi ise Enverziyon (Sıcaklık Terselmesi) durumunun oluşmasıdır. Sıcaklık, normal atmosfer koşulları içerisinde yerden itibaren yükseldikçe her 100 m’de 0.5 ile 1.0 °C arasında azalma eğilimi göstermektedir. Sıcaklığın yükseklikle azalacağı yerde artış göstermesi durumuna sıcaklık terselmesi (temperature of inversion) ya da sıcaklık enverziyonu denilmektedir. Oluşan enverziyonun şiddeti, süresi, kalınlığı ve yerden yüksekliği yaşanan hava kirliliğinin yoğunluğunu doğrudan etkilemektedir. İlimizde de bu meterolojik duruma rastlanılmaktadır.
 İlimizin hava kalitesini artırmak, vatandaşlarımızın daha az para harcayarak kaliteli ısınmasını sağlamak için kalorifer ve soba yakarken dikkat edilmesi gereken tedbirlerin açıklanmasında fayda görülmektedir.
 Kaloriferlerimizi yakarken;
1.KALORİFER KAZANINDA KÖMÜRÜ YASTIKLAMA YÖNTEMİ İLE YAKINIZ. 
2. KÖMÜR TUTUŞTURMA İŞLEMİ TAMAMLANDIKTAN SONRA, GÜNLÜK YAKIŞ SIRASINDA ATEŞ KAPAĞI VE KÜLLÜK KAPAĞINI AÇMAYINIZ. KAPAKLAR ÜZERİNDEKİ HAVA KLAPELERİ VASITASIYLA HAVA GİRİŞİNİ AYARLAYARAK İSTENİLEN YANMAYI SAĞLAYINIZ. 
3. BACA DAMPERLERİNİ YAKIŞA GÖRE AYARLAYINIZ. 
4. KAZAN SU SICAKLIĞINI, DIŞ ORTAM SICAKLIĞINA GÖRE AYARLAYARAK YAKIŞI SAĞLAYINIZ. 
5. GECELERİ KAZAN UYUTMA SİSTEMİNİ UYGULAYINIZ. BU SAYEDE İLK TUTUŞTURMA MASRAFINIZ OLMAYACAKTIR. 
6. KAZANIN EKSİK SUYUNU SEZON BAŞINDA TAMAMLAYINIZ. KAZAN SU SICAKLIĞI 30 C DEN YÜKSEK OLDUĞU ZAMAN KAZANA SU İLAVESİ KESİNLİKLE YAPMAYINIZ. 
7. ISINMA SEZONU BAŞLAMADAN ÖNCE KALORİFER SİSTEMİNİZİN BAKIMINI MUTLAKA YAPTIRINIZ. 
8. YILDA EN AZ BİR KEZ BACA TEMİZLİĞİ YAPTIRINIZ. 
9. HAFTADA EN AZ İKİ KEZ ALEV-DUMAN BORULARINI TEMİZLEYİNİZ. 
10. MUTLAKA EHLİYETLİ ATEŞÇİ ÇALIŞTIRINIZ.
Sobalarımızı yakarken;
1.SOBANIZI UYGUN YERE KURDUĞUNUZDAN EMİN OLUN. 
2. MUTLAKA ÜSTTEN TUTUŞTURUNUZ. 
3. ASLA YANMAKTA OLAN KÖMÜRÜN ÜZERİNE İLAVE KÖMÜR DÖKMEYİNİZ. 
4. ÜST BÖLÜMDE TAM YANMA GERÇEKLEŞİP KÖMÜR KOR HALİNE GELMEDEN ALT VE ÜST HAVA ALMA KAPAKLARINI KAPATMAYINIZ. 
ÇÜNKÜ... 
* İDEAL YANMA SAĞLAMAK VE BACANIN KURUM TUTMASINI ÖNLEMEK İÇİN SOBAYI, BACA DELİĞİNE EN YAKIN YERE EN AZ BORU VE DİRSEK KULLANARAK KURUNUZ. 
* ISIDAN DAHA İYİ YARARLANMAK İÇİN, DUVAR İLE SOBA ARASINDA YAKLAŞIK 50cm MESAFE BULUNMALIDIR. 
* SOBANIN ARKASINA KOYACAĞINIZ, PARLAK VE ISIYA DAYANIKLI YANSITICI BİR LEVHA ODANIZIN DAHA İYİ ISINMASINI SAĞLAR. 
* KÖMÜR KOLAY TUTUŞUR. BİRKAÇ TAHTA PARÇASI VE ÇIRA İLE TUTUŞTURULABİLİR. KÖMÜRÜN İÇİNDE %30-35 ORANINDA UÇUCU MADDE BULUNMAKTADIR. ÜSTTEN YAKMA İLE YANABİLİR ÖZELLİKTEKİ BU GAZLARIN ALEV İÇİNDEN GEÇERKEN YAKILMASI VE HAVA İLE ÇEVREYE ATILAN ZARARLI GAZLARIN EN AZA İNDİRİLMESİ SAĞLANMIŞ OLACAKTIR. 
* YANAN SOBAYA ÜSTTEN KÖMÜR İLAVE EDİLİRSE; ALTTAKİ ATEŞİN ETKİSİ İLE İLAVE EDİLEN KÖMÜR BÜNYESİNDEKİ YANABİLİR GAZLAR YANMADAN BACA İLE ÇEVREYE VERİLİR. 
* ÜST BÖLÜMDE TAM YANMA GERÇEKLEŞMEDEN ALT VE ÜST HAVA ALMA KAPAKLARI KAPATILIRSA, KÖMÜRÜN TUTUŞMA SÜRESİ UZAYACAĞINDAN, YANMADAN ÇIKAN GAZ MİKTARI ARTACAKTIR. 
SONUÇ OLARAK... 
ÖNERİLERE UYULMADIĞI TAKDİRDE; HAVA KİRLİLİĞİ HEPİMİZİ RAHATSIZ EDECEĞİ VE KARBONMONOKSİT ZAHİRLENMESİ GİBİ ÇOK DAHA ÜZÜCÜ OLAYLARLA SEBEBİYET VERİLEBİLECEĞİ UNUTULMAMALIDIR. UYGUNSUZ BİR YAKMA SİZİ DAHA AZ ISITIP, DAHA ÇOK ISINMA MASRAFI YAPMAK ZORUNDA BIRAKACAKTIR.
Binalarımıza ısı yalıtımı yaptırarak %40 yakıt tasarrufu sağlar, boşa para harcamaz ve havayı kirletmezsiniz. Alacağınız kömür kaliteli ve kükürtdioksit oranı düşük olmalıdır. Çünkü kaliteli 1 ton kömür kalitesiz 2 ton kömürle eşit değerde ısı verir. İster soba, ister kalorifer veya doğalgaz olsun, cihazlarımızın senelik düzenli olarak bakımlarının yapılması ve baca temizliklerinin yaptırılması hem emniyetimiz hemde ısınma maliyetlerimizin azaltılması açısından çok önemlidir.
Hava kirliliği ile mücadelede “Hava Kirliliği Denetim Ekiplerimiz” özellikle kış ayları olmak üzere tüm yıl boyunca, kalorifer kazanlarını, merkezi yakma sistemlerini, kömür satış yerlerinin denetlenmesine ayrıca trafikten kaynaklı kirliliğin önlenmesi için de taşıt araçlarının egzos emisyon denetimleri sürdürülecektir.
İl Müdürlüğümüzce verilen “Katı Yakıt Satıcısı Belgesi” olmayan kişiler haricinde kömür satılması yasaktır. Ve bu yerlerde de satışa uygunluk belgesi olamayan kömürler satılamaz. Apartman, site, öğrenci yurtları, iş merkezleri vb. yerlerin yönetimlerinin ve vatandaşlarımızın ısınmada kullandıkları kömürlerin uygunluk belgelerinin olup olmadığını kontrol etmeleri, kaynağı belirsiz kömürleri kesinlikle kullanmamaları gerekmektedir. Yapılacak denetimler esnasında satışı yasak olan kömürler toplattırılacak ve yed-i emine teslim edilerek gerekli yasal işlemler yapılacaktır. Isınma kaynaklı hava kirliliğine neden olanlara 2872 sayılı Çevre Kanunun 20.maddesinin (C) bendi gereği her bağımsız bölüm için 523 TL (Apartmanlarda daire sayısı X 523 TL) idari para cezası uygulanacaktır.
Vatandaşlarımızın bu konuda sıkıntı yaşamamaları için gerekli tedbirleri almaları, doğalgaza geçme olasılığı bulunan apartman ve işyerlerinin, doğalgaza geçiş işlemlerini hızlandırmaları ve tamamlamaları, araç sahiplerinin egzoz gazı emisyon denetimlerini zamanında yaptırmaları önem arz etmektedir.
           İlimizde Bakanlığımıza ait Hava kalitesi ölçüm istasyonu ile anlık online ölçümler yapılmakta olup, bu ölçümlerin (SO2 ve PM değerlerinin) vatandaşlarımızında şehrimizin muhtelif yerlerinde anlık olarak görülebilmesi için Erzincan Belediyesi ile çalışmalar sürdürülmektedir. İsteyen vatandaşlarımız, Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu sonuçlarını http://www.havaizleme.gov.tr/  internet adresinden temin edebilirler.
            Kamuoyunun bilgisine saygıyla arz olunur.07.11.2014
Fatih GÜNDÜZ
Erzincan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır