ÇEVREMİZE ZARARLI BİTKİSEL ATIK YAĞLAR
EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR
Teknolojik gelişmeler hızlı nüfus artışı tüketim alışkanlıklarının günden güne değişmesi ve buna benzer birçok neden dolayı doğal kaynaklar hızla bozulmakta ve azalmaktadır. Doğal kaynaklardaki bu deformasyona ek olarak doğaya bırakılan atık miktarı da hızla artmaktadır. Atıkların artması özelliklerinin değişmesi doğada yıllarca çözünmeden ve yıkıcı etkisini yitirmeden kalabilen atıkların çoğalması gibi birçok etken çevre adını verdiğimiz ortamı kullanım amaçlarının dışına yani çevre kirlenmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle de ülkemizde atık yönetim projeleri geliştirilmekte prosesleri sonucu atık oluşturan sanayi kuruluşları veya işletmelere fabrikaların işlem yaptığı proseslere uygun olarak atık sınıflandırılması yapılmakta endüstriyel atık yönetim planı oluşturulmakta ve entegre edilmektedir.
Son zamanlarda ülkemizde yağda kızartılmış patates ve diğer yiyeceklerin kullanımında önemli artışlar olmuştur. Bu artışın sonucu kullanılmış bitkisel yağ atıkların da artmıştır. Atık su kanal borularına yapışarak boru kesitinin daralmasına ve tıkanmasına neden olur. Kullanılmış bitkisel atık yağlar atık su kirliliğinin %25’ini oluşturmaktadır. Denize akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar vermektedir. Sonu arıtma ile bitmeyen atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal atık yağlar ; denizlere , göllere ve akarsulara döküldüğü zaman o suyun kirlenmesi ve sudaki oksijenin azalması sonucu; ortamdaki başta balıklar olmak üzere diğer canlılar üzerinde büyük tahribata yol açar. Çöpe dökülen atık yağlar çöp depolama alanında sık sık yangın çıkmasına neden olmaktadır. Çöp depolama alanı işleticileri kızartma yağlarının çöpe karışmamasını isterler. Kullanılmış yağlar yeraltı sularının kirlenmesine neden olabilir. Kirlenen yeraltı sularını temizlemek çok çok pahalı ve zordur. Yeraltı suları her ülke için önemli bir içme su kaynağıdır. Bu durum hayvanların ve depolama alanına gelmesine neden olur. Bitkisel atık yağların kullanım yerleri olarak;
1) Biodizel yakıt
2) Yağlı boya
3) Sanayi sabunu gibi birçok alanda tekrar kullanılmaktadır.
Bu nedenle Erzincan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak çevrenin korunması ve ekonomiye katkı sağlamak adına, Bitkisel atık yağların toplanması ile ilgili farkındalık oluşturmak için, İlimiz merkezinde bulunan 25 adet Mahalle Muhtarlığına Bitkisel atık yağ bidonu teslim edilmiştir. Bundan sonraki süreçte tüm mahalle sakinlerimizin bitkisel atık yağlarını Mahalle Muhtarlıklarımıza teslim etmeleri çevre kirliliğinin önlenmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Kamuoyu bilgisine arz olunur.
Gökhan AYDEMİR
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü