ÖZEL YAPILARIN DENETLENMESİ İLE İLGİLİ BASIN BÜLTENİ
Erzincan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Yapı Denetimi Ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürlüğü olarak; 4708 Sayılı Yapı Denetimi Hk. Kanun Kapsamında, Yapı Denetim Kuruluşlarına Yönelik Şantiye Denetim Faaliyetlerimiz Sürmektedir.
4708 Sayılı Yapı Denetimi Hk. Kanunun amacı; can ve mal güvenliğini teminen, imar plânına, fen, sanat ve sağlık kurallarına, standartlara uygun kaliteli yapı yapılması için proje ve yapı denetimini sağlamak ve yapı denetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
· 4708 Sayılı Yapı Denetimi Hk. Kanun kapsamında ilimizde günümüz itibari ile aktif olarak faaliyet gösteren Yapı Denetim Kuruluşu 4 adettir. İlimizde Yapı Denetim Kuruluşlarında görev yapabilecek 56 Denetçi, 68 Kontrol Elemanı, 29 Yardımcı Kontrol Elemanı mevcuttur.
· İlimizde 4708 Sayılı Yapı Denetim Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten günümüze kadar 1409 adet yapı Ulusal Yapı Denetim sistemine kaydedilmiştir.
· Günümüz itibari ile güncel olan 392 adet yapı (561.286 m2) 4708 Sayı Yapı Denetimi Hk. Kanun kapsamında Yapı Denetim Kuruluşlarınca denetlenmektedir.
· Günümüze kadar İlimizde 762 adet yapı (938.102 m2) 4708 Sayı Yapı Denetimi Hk. Kanun kapsamında denetlenerek İş Bitirmeleri yapılmıştır.
· Erzincan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Yapı Denetimi ve Yapı Malzemeleri Şubesi olarak Yapı Denetimi faaliyetleri kapsamında; Kanunun bütün ülkede uygulanmaya başladığı 2011 yılından itibaren, ilimizde faaliyet gösteren Yapı Denetim Kuruluşlarına yönelik, 43 büro denetimi ve 157 şantiye denetimi toplam olarak 200 kez denetim faaliyeti gerçekleştirilmiştir.
· Yapılan şantiye denetimleri sırasında İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı hakkında sahada görev yapan inşaat ustalarına bilgilendirmeler yapılarak ustalarımızın bilinçlendirilmesi sağlanmak amaçlanmakla birlikte İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı hakkında Müdürlüğümüzce periyodik olarak bilgilendirme seminerleri yapılmaktadır ve önümüzdeki süreçlerde de yapılmaya devam edilecektir.
· Yapılan şantiye denetimleri sırasında;
ü İlimizin 1. Derecede deprem bölgesinde olması gözetilerek, yapıların onaylı statik uygulama projeleri üzerinden, inşaat demiri uygulamalarının projesine uygunluğu, beton döküm uygulamalarının standartlarına uygun olarak gerçekleştirilmesi, ve kullanılan taşıyıcı elemanların CE, G gibi belgelere sahip olup olmadıkları,
ü Yapılarımızın Isı Yalıtımı Yönetmeliğine uygun yapılmasını teminen kullanılan malzemelerin (Dış Cephe ve Katlar Arası Yalıtım Malzemeleri, Isı Yalıtımlı Camlar vb.) çeşidi, kalınlıkları ve CE belgesine sahip olup olmadıkları
gibi hususlar titizlikle denetlenmektedir.
Kamuoyunun bilgisine arz olunur.
Gökhan AYDEMİR
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü