ANIZ YAKIMININ ZARARLARI
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzce; Hasat mevsiminin başlaması ile birlikte anız yakımına karşı Vatandaşlarımızı uyarmak, kamuoyunu bu hususta bilgilendirme gereği duyulmuştur.
Anız yakan vatandaşlarımız, çiftçilerimiz anız yangınına fırsat vermeyecek en uygun yükseklikten biçim yaparak, traktörle sürerek, çeşitli tarım teknikleri ile bitki artıklarından kurtulabilir. Anız yakmak toprağa, bitkiye ve çevreye çok zarar verir. Toprağın verimi azalır, toprak canlılarının beslenme ortamı yok edilir, Toprak rüzgar ve sel ile erozyona maruz kalır. Toprak yorgunluğu artar. Toprağın su emişi azalır. Kontrol edilemediği hallerde büyük yangınlara sebebiyet verebilir. Ormanlar, yerleşim yerleri, elektrik direkleri vb. yerler yanarak büyük tahribatlar meydana gelebilir. Yol kenarlarında çıkan yangınlar görüş alanını etkileyerek trafik kazalarına sebebiyet verebilir. Yangınlar hava kirliliğine sebep olmaktadır. Çevresel felaketlere yol açabilmektedir.
Bilinçli hiçbir vatandaşımız, çiftçimiz anız yakmaz, yakılmasına müsaade etmez. Anız yangınlarına sebep olan vatandaşlarımıza 2872 sayılı Çevre Kanunun 20. Maddesi l fıkrasındaki “Bu Kanunun ek 1 inci maddesinin (c) bendine aykırı olarak anız yakanlara her dekar için 20 Türk Lirası idarî para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır.” Hüküm gereği, 2015 yılı için dekar başına 38,71 TL, orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda dekar başına 193,55 TL idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca anız yangınına sebep olanlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulacaktır.
Anız yangınlarının önlenebilmesi, anız yangınına sebep olarak çevreyi, doğal hayatı ve halkımızı tehlikeye atanları caydırmak vatandaşlık görevimizdir. Anız yangınına sebep olanları meskun mahallerde Belediyelere, Emniyete, meskun mahal dışında Jandarmaya bildirilmesi ve delilleri ile birlikte Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze müracaatı ve iletilmesi halinde ilgililer hakkında 2872 sayılı kanun uyarınca yukarıda zikredilen işlemler yapılacaktır.
Anızla mücadelede, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz, Muhtarlarımız ve Vatandaşlarımız ortak bilinç oluşmasında, anızın zararlarının anlatılmasında, farkındalık oluşturmada önemli görevleri ifa etmektedirler. Çevre bilincinin oluşması toplumsal bir mesele olup, herkese görev düşmektedir.
Çevremizi, havamızı korumak bizim elimizde. Her türlü tarım faaliyeti, imar ve sanayi faaliyetlerinde insanın yaşaması için sürdürülebilir kalkınma ilkeleri kapsamında “Çevreyi korumak ve yaşam kalitesi yüksek mekanlar oluşturmak” için gelecek nesillerimize daha iyi bir dünya bırakmak için çalışmalıyız.
İl Müdürlüğümüzün çevre ve şehircilik görev alanındaki merak ettiğiniz her konuda ayrıntılı bilgi almak ve şikâyetleriniz için Çevre ve Şehircilik Hattı ALO 181 arayabilirsiniz.
Kamuoyunun bilgisine arz olunur.
Fatih GÜNDÜZ
Erzincan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü